Uczciliśmy jubileusz miasta. 700 licealistów ożywiło miejskie symbole

We wtorek, 26 września 2017 r., nasza Fundacja w nietypowy sposób uczciła obchodzony w tym roku jubileusz 700-lecia miasta Lublina. Z tej okazji zgromadziliśmy na placu zamkowym 700 lubelskich licealistów, którzy ułożyli wielką flagę Lublina z parasolek w kolorze białym, zielonym i czerwonym. We flagę wkomponowany został herb miasta. Wszystko odbyło się w rytm energicznej muzyki miksowanej przez artystę Tomasza „Dolara” Dymka.

Uczniowie podczas akcji na placu Zamkowym, tryskali świetnym humorem podkreślali że, ani przez chwilę niemieli żadnych wątpliwości aby być tutaj w sercu miasta i w ten niecodzienny sposób w rytmach muzyki podkreślić swoją więź z Kozim Grodem. Aktywni, młodzi, zdolni ludzie to największy skarb i potencjał Lublina. Ci, którzy są dziś tutaj obecni, to przedstawiciele klas z najlepszymi średnimi w swoich szkołach. W Lublinie w szkołach średnich uczą się tysiące ludzi. Od lat mówi się o potrzebie zatrzymania ich w mieście. Bardzo zależało nam na tym, aby tą zdolną i mądrą młodzież włączyć w obchody 700-lecia Lublina – podkreśla Marek Wątorski, prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin”, pomysłodawca przedsięwzięcia. Uważam, że powinniśmy brać udział w takich uroczystościach, jak urodziny miasta, dlatego chętnie włączyłam się do tej inicjatywy – dodała Agata Baran, uczennica II klasy w XXVII LO.  Zarząd Fundacji dziękuje pani dyrektor Wydziału Oświaty i Wychowania Ewie Dumkiewicz- Sprawce, jej współpracownikom oraz dyrektorom szkół licealnych Lublina za wsparcie inicjatywy. Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w wydarzeniu. Byliście świetni 🙂

Nad projektem czuwał Michał Sieńko we współpracy z Jarosławem Koziarą. Wspierali ich wolontariusze: uczniowie Lubelskiego  Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. K.K. Baczyńskiego pod opieką Macieja Powały-Niedźwieckiego  oraz pracownicy Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”. Całość była filmowana i fotografowana z drona. Przygotowany materiał będzie do obejrzenia na naszej stronie oraz zostanie rozesłany do szkół biorących udział w wydarzeniu.

Póki co zamieszczamy linki do relacji lubelskich mediów: Dziennik WschodniPanorama LubelskaKurier Lubelski.