Stan wojenny. Pamiętamy! Upamiętniliśmy rocznice 13 grudnia 1981 r.

W atmosferze narodowej pamięci o wydarzeniach i ofiarach wprowadzonego 13 grudnia 1981 r. stanu wojennego na terytorium Polski, Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” rozpoczęła realizację projektu „Stan wojenny. Pamiętamy!” Do aktywnego zmierzenia się z historią naszej Ojczyzny zaprosiliśmy uczniów ze szkół Lublina.

Podczas kilku prelekcji w gmachu Lubelskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej uczniowie poznali:

• genezę powstania NSZZ „Solidarność”,
  • sytuację wewnętrzną w Polsce i zewnętrzną państw układu warszawskiego wobec wybuchu festiwalu Solidarności,
  • panujące stosunki na linii państwo – obywatel w PRL-u,
  • metody terroru w państwie totalitarnym,
  • przyczyny wprowadzenia stanu wojennego,
  • represje, internowania, rozbicie Solidarności,
  • mroczny czas terroru komunistycznego i opór społeczny.

Po zakończeniu prelekcji uczniowie przejechali zabytkowym pojazdem, autobusem komunikacji miejskiej marki JELCZ tzn. „Ogórek” z epoki PRL-u do VI Komisariatu Policji w Lublinie. Tam rozpoczął się drugi etap spotkania z historią. Prezentację  w gmachu policji połączono z naturalistycznym poznaniem eksponatów i pojazdów z epoki stanu wojennego, będących w posiadaniu ówczesnych funkcjonariuszy milicji obywatelskiej (MO) i zmotoryzowanych oddziałów milicji obywatelskiej (ZOMO).

W tym samym czasie przed siedzibą lubelskiej Solidarności wykonano i ustawiono stałą ekspozycję przestrzenną, na której zaprezentowano tragiczne losy ofiar stanu wojennego, ilość wyprowadzonego na ulice miast sprzętu, uzbrojenia i ludzi,  sił represyjnych władzy komunistycznej. W siedzibie lubelskiej Solidarności otworzono wystawę poświęconą tym tragicznym wydarzeniom.

13 grudnia o godz. 16:30 razem z Sekcją Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zapraszamy na koncert „Pieśni Niepokornej”. Odbędzie się w kościele pobrygitkowskim przy Krakowski Przedmieściu w Lublinie. Gwiazdą wieczoru na specjalne zaproszenie Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” będzie wokalista zespołu Contra Mundum Norbert „Smoła” Smoliński.

Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” dziękuje za pomoc w organizacji obchodów 38. rocznicy stanu wojennego:

Michałowi Karapudzie – dyr. Wydziału Kultury miasta Lublin

Marcinowi Krzysztofikowi – dyr. IPN Oddział Lublin

Tomaszowi Fularze – Prezesowi MPK Lublin Sp. z o.o.

Maciejowi Znamierowskiemu i Andrzejowi Oczkowskiemu – technika i nagłośnienie estradowe. Szczególne podziękowania kierujemy do wokalisty zespołu Contra Mundum – Norberta „Smoły” Smolińskiego i wszystkich młodych wykonawców koncertu „Pieśni Niepokornej”.

Obchody upamiętniające rocznicę wprowadzenia stanu wojennego zostały wsparte finansowo przez Gminę Lublin.