103 lata Niepodległości w Lublinie na biegowo – wyniki oraz galeria

W ten czwartek wszyscy Polacy świętowali z okazji 103 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, a uczniowie, rodzice i nauczyciele przy dopingu kibiców oczywiście, świętowali w Lublinie na biegowo! W tym dniu stolicę województwa opanowały białe i czerwone barwy z „Solidarnością” w tle tak bardzo dzisiaj potrzebną. Wszędzie w Ogrodzie Saskim byli biegacze. Po mimo trwającej nadal pandemii marka naszego Lubelskiego Biegu Niepodległości jak zwykle bije rekordy frekwencji. Podniosła atmosfera udzielała się każdemu ale co trzeba podkreślić  wszyscy byli nad wyraz zdyscyplinowani. Dystans społeczny przed startem, rotacyjne wejścia do biura zawodów, fale startowe co 30 minut no i oczywiście profesjonalna rozgrzewka po to aby nie było kontuzji.  O godz. 8:45 wspólne odśpiewanie hymnu z pewnością „Obudziło Lublin na Niepodległość” takie hasło przyświecało nam w tym roku. I to oczekiwanie…..na godz. 9:00,  trzy starty, falami ale w końcu ruszyliśmy. Jako pierwsi na trasę ruszyli uczniowie klas 5 i 6 szkół podstawowych. Sygnał do startu dał dyrektor Lubelskiego Oddziału IPN Pan Mateusz Kotecki. Po nich o godz. 9:30 pobiegły klasy 7 i 8. A o 10:00 finałowy bieg, uczniów szkół ponadpodstawowych wraz ze zgłoszonymi rodzicami i nauczycielami wystartował znany lubelski i ogólnopolski dziennikarz sportowy Pan Tomasz Jasina. Ten mix uczestników z jednej placówki szkolnej daje uczestnikom szansę na zdobycie pucharu najliczniejszej reprezentacji z placówki szkolnej w kategorii szkoła podstawowa i szkoła ponadpodstawowa. Zwycięzcami  w tej kategorii były szkoły z Lublina: Technikum Energetyczno-Informatyczne i Szkoła Podstawowa nr 28 z Oddziałami Integracyjnymi.

Reprezentacja Technikum Energetyczno-Informatyczne w Lublinie

Kibice stali na całej trasie w parku i zagrzewali biegaczy do walki. „Był to dla mnie wyjątkowy bieg i nie tylko ze względu na jego niepodległościowy charakter ale również był walką ze słabościami i ograniczeniami. Na trasie miło było spotkać znajome twarze. Jak pamiętamy w ubiegłym roku wbiegliśmy w Niepodległość wirtualnie” mówił jeden z uczestników biegu i dodał „Super, że Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” organizuje takie fajne wydarzenie. To prawdziwa lekcja historii przez sport” . Takie słowa nas cieszą.

Pogoda jakby na zawołanie spotkała się z urokliwą trasą jesiennego parku, bo również postanowiła pomóc biegaczom jak tylko można – sucho, bezwietrznie i względnie nie zimno. Nic tylko biegać! Na trasie czekało 1609 metrów, zabezpieczone przez służby porządkowe wolontariatu uczniowskiego oraz dość wymagający podbieg, który trochę dał biegaczom w kość. Nie zrażeni żadnymi trudnościami, zawodnicy od klasy 5 szkół podstawowych parli do przodu, ile sił fabryka dała, aby w pełni przeżyć 103 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Po przekroczeniu mety każdy otrzymał piękny pamiątkowy medal. Co warto podkreślić to we wszystkich segmentach organizacyjnych biegu od początku powstania Lubelskiej Biegowej Triady Pamięci możemy liczyć na pomoc uczniów, w biurze zawodów czy na trasie. „Nie biegam to pomagam” – mówią skromnie uczniowie i absolwenci Lubelskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego i Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej w Lubartowie wraz ze swoimi opiekunami Maciejem Powałą-Niedźwieckim i Danielem Kisiewiczem.  Dla nich też nagrodą za pomoc jest pamiątkowy medal.

„Marzenia się spełniają. Od początku biegam 11 listopada w Lublinie. Taki rodzinny, międzyszkolny bieg to strzał w dziesiątkę” – mówili uczestnicy – nauczyciele szkół Lublina. Dystans jest dla każdego, wspaniała atmosfera imprezy a medal tegoroczny ma podwójną wartość. 103 rocznica odzyskania niepodległości ale też 100 lat historii lubelskiego samolotu. Tak , tak to nie żart,  w Lublinie w 1921 roku wyprodukowano pierwszy samolot w niepodległej Polsce. Można podjechać na ul Wrońską i zobaczyć pozostałości hangarów lotniczych  – mówią organizatorzy. Pełne wyniki 6.Lubelskiej Mili Niepodległości tutaj.

Zdjęcia z biegu:

Galeria 1

Galeria 2

Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach i czas biegu: klasa 5 Martyna Ratkowska(K) 07:04,Fryderyk Jankowski(M) 06:10 ;  klasa 6  Natalia Flis(K)08:26, Kacper Boryga(M)06:26;  klasa 7 Nadia Paluch(K) 05:53, Jacek Mazur(M) 05:27; klasa 8 Monika Ostrowska(K)06:05 ; Szymon Jakubiak(M) 05:17. Szkoły ponadpodstawowe: Natalia Fiedurek(K) 06:28 ; Tymur Vasylenko(M) 05:23 ; Kategoria Rodzic: Iwona Szot(K) 06:19 ; Paweł Drewniak(M) 04:43. Kategoria nauczyciel: Agnieszka Redner(K) 06:23 i Paweł Misiągiewicz(M) 05:19.

Organizatorzy składają podziękowania za pomoc w organizacji biegu: Samorządowi Województwa Lubelskiego, Ministrowi Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Centrum Kultury w Lublinie, wolontariuszom członkom NSZZ „Solidarność” z Poczty Polskiej, Sieci Handlowej Stokrotka, COZL w Lublinie, Regionalnych Sekcji Służby Zdrowia , Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Szczególne podziękowania składamy Panu Marszałkowi Województwa Lubelskiego Jarosławowi Stawiarskiemu, Pani Teresie Misiuk Lubelskiemu Kuratorowi Oświaty i Panu Dyrektorowi Mateuszowi Koteckiemu dyrektorowi Lubelskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej.