11 listopada każdego roku organizujemy w centrum Lublina Bieg Nocna Mila Niepodległości. W ten sportowy sposób od 2016 roku upamiętniamy rocznicę odzyskania przez Polskę Niepodległości.

Bieg odbywa się po zmroku w centrum Lublina i Starego Miasta. Trasa biegu w dniu 11 listopada przybiera wyjątkowe biało-czerwone barwy wszystko za sprawą aranżacji zawieszonych na ulicznych latarniach, które podkreślają patriotyczny charakter biegu. Obstawę biegu zapewniają szkoły Lublina. Bieg posiada międzypokoleniowy charakter , jest to swoista sztafeta pokoleń Polaków naszego miasta i regionu. Zawody skierowane są do uczniów szkół podstawowych kl. IV-VIII, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Do startu razem z uczniami zapraszamy rodziców, opiekunów i nauczycieli. Dla zawodników niespełniających szkolnego kryterium dopuszczenia do zawodów przewidzieliśmy możliwość startu w biegu w kategorii OPEN. Przygotowaliśmy 55 numerów.  Wszyscy zawodnicy na mecie biegu otrzymają unikalny medal 100-lecia Odzyskania Niepodległości . Wizerunek graficzny medalu uzupełni kolekcję medalową Lubelskiej Triady Niepodległości. Jest to jedyny taki medal w Polsce utworzony z trzech części. Pierwsze dwa medale zdobyliście w 26.Biegu „Lubelskiego Lipca 1980” i 3.Mili Pamięci Ofiar Komunizmu. W biegu Niepodległości  Zwycięzców nagrodzimy upominkami IPN. Przewidzieliśmy również puchary dla  najliczniejszej reprezentacji szkolnej w kategorii: szkoła podstawowa i  ponadgimnazjalna złożonej z uczniów, rodziców i nauczycieli.

3 edycja Nocnej Mili Niepodległości odbędzie się 11 listopada 2018 r.      ZAPISY       REGULAMIN