Nocna Mila Niepodległości organizowana jest od 2016 r. w dniu 11 listopada, czyli w rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Celem biegu jest uczczenie tej ważnej rocznicy. W Lublinie w 2016 roku po raz pierwszy zorganizowano Bieg Niepodległości.

Bieg odbywa się po zmroku w centrum Lublina i Starego Miasta. Trasa biegu w dniu 11 listopada przybiera wyjątkowe biało-czerwone barwy wszystko za sprawą lampionów zawieszonych na latarniach, które podkreślają patriotyczny charakter biegu. Zawody skierowane są do uczniów szkół podstawowych kl. IV-VI, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Do startu z uczniami zapraszamy rodziców, opiekunów i nauczycieli. Przewidzieliśmy również możliwość startu zawodników w kategorii OPEN. Wszyscy zawodnicy na mecie biegu otrzymają unikalny medal. Wizerunek medalu propaguje piękno lubelskiej wielowiekowej architektury i ważne miejsca w historii miasta. Nagradzamy także pucharami  najliczniejsze reprezentacje szkolne w kategorii: szkoła podstawowa, gimnazjalna i  ponadgimnazjalna.

2 edycja Nocnej Mili Niepodległości odbędzie się 11 listopada 2017 r.