Jedyny taki bieg w Polsce tylko w Lublinie . Symboliczna Mila Pamięci Ofiar Komunizmu organizowana jest od 2016 r. w okolicach rocznicy 17 września 1939 r., czyli daty napaści ZSRR na Polskę podczas II wojny światowej. Bieżąca edycja odbędzie się 15 września 2018. Celem biegu jest upamiętnienie w sportowy sposób ponad 170 milionów ofiar bestialskiego systemu komunistycznego na całym świecie w tym ofiar poniesionych przez naród polski walczący o wolność z nieludzkim systemem. Zawodnicy startują w koszulkach patriotycznych. Bieg odbywa się na terenie Parku Ludowego, w dolinie rzeki Bystrzyca. Jego dystans to 1 mila olimpijska o długości 1609 m. Obstawę biegu zapewniają szkoły Lublina. Bieg posiada międzypokoleniowy charakter , jest to swoista sztafeta pokoleń mieszkańców naszego miasta i regionu. Zawody skierowane są do uczniów szkół podstawowych kl. IV-VIII, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Do startu razem z uczniami zapraszamy rodziców, opiekunów i nauczycieli.

Wszyscy zawodnicy na mecie biegu otrzymają unikalny medal 100-lecia Odzyskania Niepodległości . Wizerunek graficzny medalu uzupełni kolekcję medalową Lubelskiej Triady Niepodległości. Jest to jedyny taki medal w Polsce utworzony z trzech części. Pierwszy medal zdobyliście kończąc 26.Biegu „Lubelskiego Lipca 1980” .Medal drugi do kolekcji MEDALU NIEPODLEGŁOŚCI zdobędziecie na mecie 3.Mili Pamięci Ofiar Komunizmu. Na zwycięzców czekają upominki przygotowane przez Lubelski Oddział IPN współorganizatora biegu. Przewidzieliśmy również puchary dla  najliczniejszej reprezentacji szkolnej w kategorii: szkoła podstawowa i szkoła ponadpodstawowa złożonej z uczniów, rodziców i nauczycieli. 3 edycja Mili Pamięci Ofiar Komunizmu odbędzie się 15 września 2018 r. Obowiązuje limit zawodników. Decyduje kolejność zgłoszeń ZAPISY  REGULAMIN