Pobiegnij w Lublinie. Jedyny taki bieg w Polsce. Symboliczna Mila Pamięci organizowana jest od 2016 r. zawsze w okolicy daty rocznicy 17 września 1939 r., czyli daty napaści ZSRR na Polskę podczas II wojny światowej. Bieżąca edycja odbędzie się 9 września 2023. Bieg rozgrywany w ramach Lubelskiej Biegowej Triady Pamięci.

Celem biegu jest upamiętnienie w sportowy sposób ponad 170 milionów ofiar bestialskiego systemu komunistycznego na całym świecie w tym ofiar poniesionych przez naród polski walczący o wolność z nieludzkim systemem. Zalecany start zawodników w koszulkach patriotycznych. Bieg w 2023 roku odbywa się w obostrzeniu epidemiologicznym na terenie Ogrodu Saskiego. Dystans 1609 m (mila lądowa). Wydarzenie w wyjątkowy sposób integruje środowisko szkolne. Peleton uczniów, rodziców i nauczycieli tworzy sztafetę pokoleń. Zawody dostępne dla uczniów od klasy 5 do klasy 8 szkół podstawowych, uczniów szkół ponadpodstawowych, nauczycieli i rodziców.

W 2023 roku Organizator wprowadził podział na kategorie biegowe wraz z limitem zawodników:

a) Grupa I szkoły podstawowe klasy 5 i 6 – limit 160 zawodników
b) Grupa II szkoły podstawowe klasy 7 i 8 – limit 160 zawodników
c) Grupa III szkoły ponadpodstawowe – limit 160 zawodników
d) Grupa IV nauczyciele i rodzice – limit 75 zawodników

Zapisy na bieg tylko drogą elektroniczną, pod linkiem: ZAPISYZapoznaj się z REGULAMINEM oraz PROGRAMEM. Znajdziesz tam podstawowe informacje o zasadach przebywania w strefie startu, obowiązkach epidemiologicznych, godzinach wydawania numerów startowych i godzinach startu poszczególnych kategorii biegowych. Po upływie godzin wydawania numery startowe nie będą wydawane, a zapisany zawodnik będzie zdyskwalifikowany.

Wszyscy zawodnicy na mecie biegu otrzymają unikalny medal z wizerunkiem Bohatera Podziemia Antykomunistycznego. Wizerunek graficzny medalu uzupełni waszą kolekcję medalową. PAMIĘTAJCIE : w naszym biegu decyduje kolejność zgłoszeń.

VIII Biegowa Triada Pamięci: Mila Pamięci Ofiar Komunizmu jest dofinansowana ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki

Partnerem wydarzenia Lubelska Biegowa Triada Pamięci jest Województwo Lubelskie w ramach programu „Warto być Polakiem”. Program „Warto być Polakiem” podejmuje działania promujące walory województwa lubelskiego. Jego celem jest pielęgnowanie polskości i wartości patriotycznych przez mieszkańców województwa lubelskiego.

Współorganizatorzy zadania 8. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu: Kuratorium Oświaty w Lublinie, Oddziału Lublin Instytutu Pamięci Narodowej i Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”

Organizator: Fundacja Ruchu Solidarności Rodzin