Jedyny taki bieg w Polsce i na świecie tylko w Lublinie. Symboliczna Mila Pamięci Ofiar Komunizmu organizowana jest od 2016 r. w okolicach rocznicy 17 września 1939 r., czyli daty napaści ZSRR na Polskę podczas II wojny światowej. Pomysłodawcą i organizatorem biegu jest Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin”. Współorganizatorzy: Kuratorium Oświaty w Lublinie, IPN Oddział Lublin i Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”. Zadanie Lubelska Biegowa Triada Pamięci jest realizowane dzięki wsparciu finansowemu Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie w ramach programu „Warto być Polakiem”.

Celem biegu jest upamiętnienie w sportowy sposób ponad 170 milionów ofiar bestialskiego systemu komunistycznego na całym świecie w tym ofiar poniesionych przez naród polski walczący o wolność naszej Ojczyzny.

Zawodnicy startują w koszulkach patriotycznych. Bieg odbywa się na terenie Parku na  dystansie jednej mili lądowej (mila olimpijska) o długości 1609 m. Obstawę biegu zapewniają wolontariusze – uczniowie szkół Lublina i Lubartowa. Bieg posiada międzypokoleniowy charakter , jest to swoista sztafeta pokoleń mieszkańców naszego miasta i regionu. Zawody skierowane są do uczniów szkół podstawowych kl. IV-VIII oraz  szkół ponadpodstawowych i branżowych szkół I stopnia. Do startu razem z uczniami zapraszamy rodziców, opiekunów i nauczycieli. Wspólnie tworzycie reprezentację swojej placówki szkolnej. Od edycji w 2019 roku rozpoczynamy wieloletni cykl mili pamięci podczas której na mecie otrzymacie medal do kolekcji bohaterów podziemia antykomunistycznego. Na zwycięzców czekają upominki. Przewidzieliśmy również puchar dla  najliczniejszej reprezentacji szkolnej w kategorii szkoła podstawowa i szkoła ponadpodstawowa.

6. edycja Mili Pamięci Ofiar Komunizmu odbędzie się 11 września 2021 r. w Parku Ludowym w Lublinie.

UWAGA: Obowiązuje limit 555 zawodników. Decyduje kolejność zgłoszeń. Limit może być dostosowany do bieżących wymogów epidemiologicznych.  Zapisy pod linkiem: ZAPISY Do pobrania: REGULAMINPROGRAM oraz ANKIETA covid19