Bieg Solidarności jest największą cykliczną imprezą biegową na Lubelszczyźnie. Organizowany jest nieprzerwanie od 1993 r., a jego początki sięgają Mitingów Lekkoatletycznych NSZZ ,,Solidarność” z lat 80 XX wieku. Bieg na stałe funkcjonuje w świadomości mieszkańców Lublina. Ma na celu upamiętnienie fali strajków lubelskich robotników z 1980 r. Bieg tradycyjnie odbywa się w pierwszą sobotę czerwca. Co roku bierze w nim udział kilka tysięcy zawodników oraz liczni kibice – rodzice, dziadkowie i przyjaciele biegaczy. Jest to bieg amatorski, a udział w nim jest całkowicie bezpłatny. Trasa biegu wytyczona jest głównymi ulicami Lublina.

Bieg Solidarności składa się z dwóch części, łącznie z 18 kategorii:
Biegu ulicami miasta: skierowany jest do dzieci z klas 4-6 szkoły podstawowej, młodzieży gimnazjalna i ponadgimnazjalnej, studentów, w tym do osób niepełnosprawnych, dystans 2,5 km.
Biegów dziecięcych: skierowany do przedszkolaków i dzieci ze szkół podstawowych z kl. I-III. Zawodnicy biegną w asyście rodziców, na dystansie 150-350 m.

Zwycięzcy poszczególnych kategorii otrzymują medale i atrakcyjne nagrody rzeczowe, a na zakończenie wszyscy zawodnicy obecni w strefie mety zawodnicy biorą udział w loterii cennych nagród.

Bieg Solidarności to także znany w Polsce i zagranicą atestowany PKO Półmaraton Solidarności. Bieg organizowany jest od 2013 roku. Jest w pełni profesjonalną imprezą biegową. Jego start znajduję się w Świdniku, zaś meta w Lublinie. Udział w nim biorą pełnoletni biegacze, zarówno zawodowi jak i amatorzy, z Polski i zagranicy, m.in. Niemiec, Hiszpanii, USA, Kenii. W poprzedniej edycji udział w nim wziął dziennikarz sportowy, zdobywca Korony Maratonów Ziemi – Maciej Kurzajewski, a oprawę konferansjerską uatrakcyjnił Paweł Januszewski – mistrz Europy na 400 m. Wszyscy uczestnicy zaopatrzeni są w pakiety startowe oraz profesjonalne koszulki techniczne. Szczegóły na stronie: www.pkopolmaratonsolidarnosci.pl

Bieg Charytatywny to bieg VIP Sponsorowany: jest to bieg dla osób dorosłych, w szczególności dla firm, przedsiębiorców i ich pracowników, urzędników i służb porządkowych. W tym biegu każdy jest VIP-em. Pobierana opłata startowa w całości jest przeznaczana na ufundowanie stypendiów dla zdolnej młodzieży z ubogich rodzin.