Nasza Fundacja od 2015 roku organizuje wakacyjne kino plenerowe pod nazwą „Kino w bramie – Królewska 3”. Kino zlokalizowane jest w centrum Lublina – w podwórzu między kamienicami przy ulicy Królewskiej 3, sąsiadującej z deptakiem na Krakowskim Przedmieściu i Starym Miastem.  Funkcjonuje w weekendy (piątki soboty), od czerwca do sierpnia, od godz. 21. Wstęp jest bezpłatny. Filmy wyświetlane są na dużym ekranie projekcyjnym, przy pomocy specjalistycznego sprzętu multimedialnego, a widzowie mają do dyspozycji wygodne leżaki. Kino wyróżnia unikalny repertuar. Wyświetlamy w nim:

– polskie filmy fabularne z l. 30 XX w.: wchodzące w skład zasobu Filmoteki Narodowej, z udziałem ówczesnych gwiazd polskiego kina  (m.in. A. Żabczyński, E. Bodo, L. Niemirzanka, H. Grossówna, A. Dymsza),

– współczesne filmy fabularne, głównie historyczne i familijne.

Projekcjom towarzyszą dodatkowe wydarzenia: retro konkursy z nagrodami, wystawa zdjęć i biografii przedwojennych aktorów oraz prelekcje tematyczne. Wszystko to sprawia, że kino co roku jest odwiedzane przez dużą ilość osób w każdym wieku. Dzięki staraniom naszej fundacji ożywiliśmy pamięć o początkach polskiej kinematografii.

Projekt powstał przy wsparciu Regionu Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” oraz Miasta Lublin w ramach programu Dzielnice Kultury. Projekt sfinansowano ze środków Fundacji PZU. Patronat nad projektem objął Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Lublinie. Był również laureatem konkursu grantowego Banku Zachodniego WBK „Tu mieszkam, tu zmieniam”.

Polub stronę kina na Facebook i bądź z nami na bieżąco. Reklama kina na yt

REPERTUAR 2019:

CZERWIEC

21.06. (piątek): Dwie Joasie (komedia, 1935) 84 min.

22.06. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Jan Matejko: (1)Zaprowadzenie chrześcijaństwa R.P. 965; (2)Zabójstwo św. Stanisława; (3)Stańczyk na balu u królowej Bony, gdy wieść przychodzi o utracie Smoleńska; (4)Hołd Pruski; (5)Unia Lubelska (fabularny, 2017) 71 min.

28.06. (piątek): Jego ekscelencja subiekt (komedia, 1933) 77 min.

29.06. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Jan Matejko: (1)Stefan Batory pod Pskowem; (2)Kazanie Skargi; (3)Carowie Szujscy na sejmie warszawskim; (4)Jan Sobieski pod Wiedniem; (5)Konstytucja 3 Maja 1792 (fabularny, 2017) 60 min.

LIPIEC

05.07. (piątek): Jaśnie pan szofer (komedia, 1935) 51 min.

06.07. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Polska Niepodległa: (1)J. Matejko Rejtan – Upadek Polski; (2)W. Kossak. Przysięga Kościuszki na Rynku w Krakowie 24 marca 1794r.; (3)H. Vernet. Bitwa pod Somosierrą; (4)W. Kossak. Olszynka Grochowska; (5)W. Kossak. Emilia Plater w potyczce pod Szawlami (fabularny, 2017) 84 min.

12.07. (piątek): Ja tu rządze (komedia, 1939) 97 min.

13.07. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Polska Niepodległa: (1)M. Gierymski. Patrol powstańczy; (2)A. Grottger. Kucie kos; (3)J. Malczewski. Wigilia na Syberii; (4)S. Masłowski. Wiosna roku 1905; (5)S. Kaczor Batowski. Wejście strzelców Józefa Piłsudskiego do Kielc (fabularny, 2017) 80 min.

19.07. (piątek): Każdemu wolno kochać (komedia, 1933) 80 min.

20.07. (sobota): Dywizjon 303. Historia prawdziwa (dramat historyczny, 2018) 100 min.

26.07. (piątek): Wacuś (komedia, 1935) 60 min.

27.07. (sobota): Najlepszy (dramat biograficzny, 2017) 110 min.

SIERPIEŃ

02.08. (piątek): Antek policmajster (komedia, 1935) 90 min

03.08. (sobota): Pełnia życia (dramat biograficzny, 2018) 107 min.

09.08. (piątek): Pani minister tańczy (komedia, 1937) 82 min.

10.08. (sobota): Katyń – ostatni świadek (dramat historyczny, 2018) 97 min.