Dziecięca Galeria Parkowa to miejsce, w którym każdy mały artysta ma szansę zaprezentować swoje dzieła. Misją DGP jest włączenie uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w artystyczne życie Lublina poprzez organizację wystaw złożonych z ich prac. Chcemy, aby uczniowie lubelskich placówek mieli szansę zaprezentować swoje dzieła nie tylko w murach szkoły, do której chodzą, ale także w miejscu ogólnodostępnym, czyli w miejscu, gdzie te prace zobaczy setki osób dziennie.

Dziecięca Galeria Parkowa to inicjatywa, której celem jest promocja młodych twórców, którzy mają chęć i aspirację tworzyć nie tylko dla siebie, dla najbliższych, ale także dla mieszkańców Lublina. Prace prezentowane podczas DGP będzie łączyło to, że będą wykonane przez lubelskich uczniów i będą o Lublinie ze szczególnym uwzględnieniem obchodów 700-lecia miasta. W ten sposób nawet najmłodsi mieszkańcy Stolicy Wschodu włączą się w obchody Wielkiego Jubileuszu.

Jeśli znacie młodych artystów, którzy chcieliby włączyć się w ten projekt, serdecznie zapraszamy do współpracy. Z naszej strony zapewniamy możliwość prezentowania poszczególnych prac, w tym także pomoc w ich zeskanowaniu, a potem wydrukowaniu (nasza Fundacja pokrywa koszty druku prac prezentowanych w DGP). Więcej informacji o potencjalnej współpracy zdobędziecie pisząc do nas maila na adres: solidarnoscrodzin@gmail.com.

Dziecięcą Galerię Parkową można oglądać codziennie w dowolnych godzinach na płocie wokół placu zabaw na Placu Lecha Kaczyńskiego przy Centrum Kultury w Lublinie. Serdecznie zachęcamy do oglądania wystawianych tam prac!

Zrealizowano dzięki wsparciu Miasta Lublin w ramach obchodów 700 – lecia miasta w 2017 roku.