Już w najbliższy poniedziałek o godz. 19:00 premiera filmu „Stąd ruszyła lawina. Lubelski Lipiec 1980”. Zapraszamy do oglądania!

Już w najbliższy poniedziałek, 13 września 2021, o godz. 11:00 w budynku IPN w Lublinie, odbędzie się oficjalna premiera filmu „Stąd ruszyła lawina. Lubelski Lipiec 1980”. Natomiast, tego samego dnia od godz. 19:00 filmy będzie dostępny dla wszystkich w internecie na kanale youtube: itvSolidarność oraz na portalu społecznościowym Facebook. Zapraszamy do oglądania.

Nie możecie tego przegapić!!! Film edukacyjny „Lubelski Lipiec 1980. Stąd Ruszyła lawina”, sfinansowany dzięki wsparciu Miasta Lublin to projekt mający na celu dotarcie z historią strajków w lipcu 1980 r. do uczniów, młodych ludzi. Chcemy, by pamięć o ważnych dla naszej ojczyzny i naszego regionu wydarzeniach nie zginęła razem ze świadkami tamtych wydarzeń. Stąd pomysł, by docierać do ludzi młodych, tych, którzy będą budować przyszłość naszego kraju.

W ramach naszego projektu powstał prezentowany film, a także ścienna mapa-grafika, pokazująca zasięg i działania robotników, strajkujących podczas Lubelskiego Lipca 1980. Mapa jest już na wyposażeniu szkół podstawowych Lublina i części szkół województwa lubelskiego.

Produkcja w ciekawy sposób pokazuje tło historyczne wydarzeń z 1980 roku, a także podkreśla, jak ważne były to działania – doprowadziły do pokojowych zmian w Polsce i sytuacji geopolitycznej w naszej części Europy. Celem projektu było przygotowanie materiału – mapy i filmu – do wykorzystania przez nauczycieli podczas lekcji WOS i historii współczesnej Polski.

W filmie wykorzystano materiały Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”, Instytutu Pamięci Narodowej Oddział Lublin, strony internetowej Świdnik na kartach historii oraz fragment utworu „Stąd ruszyła lawina” w wykonaniu Krzysztofa Cugowskiego. Produkcja: GENE.vis na zlecenie Fundacji Ruchu Solidarności Rodzin, koordynacja: Marek Wątorski. Projekt zrealizowano dzięki wsparciu Miasta Lublin.