Celem biegu jest uczczenie przez mieszkańców Lublina tej ważnej rocznicy. W 2016 roku po raz pierwszy w Lublinie zorganizowano Bieg Niepodległości. Pomysłodawcą biegu jest Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” .Organizatorzy: Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzi , Kuratorium Oświaty w Lublinie i Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”. Patronat honorowy Biegu: Minister Sportu i Turystyki, Wojewoda Lubelski, Marszałek Województwa, Prezydent miasta Lublin.

Bieg odbywa się po zmroku w centrum Lublina i Starego Miasta. Dystans 1 mila lądowa 1609 metrów (olimpijska).Trasa biegu w dniu 11 listopada przybiera wyjątkowe biało-czerwone barwy wszystko za sprawą flag i lampionów zawieszonych na ulicznych  latarniach, które podkreślają patriotyczny charakter biegu. Zawody skierowane są do uczniów szkół podstawowych kl. IV-VIII, szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Do startu z uczniami zapraszamy rodziców, opiekunów, nauczycieli i dyrektorów szkół. Przewidzieliśmy również możliwość startu zawodników w kategorii OPEN. Wszyscy zawodnicy na mecie biegu otrzymają unikalny medal. Wizerunek medalu propaguje piękno lubelskiej wielowiekowej architektury i ważne miejsca w historii miasta. Nagradzamy także pucharami  najliczniejsze reprezentacje szkolne w kategorii: szkoła podstawowa i szkoła ponadpodstawowa. Obowiązuje limit startowy zawodników 555 osób.

3 edycja Nocnej Mili Niepodległości odbędzie się 11 listopada 2018 r. ZAPISY REGULAMIN