24 września, w hotelu Hampton w Lublinie odbyła się konferencja prasowa poświęcona budowie Masztu Niepodległości. Uczestniczyli w niej: prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” Marek Wątorski, przewodnicząca Komitetu Honorowego Elżbieta Kruk, prezes Grupy Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” S.A. Krzysztof Bednarz, prezes PGE Dystrybucja S.A. Wojciech Lutek, dyrektor Biura Zarządu LW Bogdanka Grzegorz Gawroński i rzecznik prasowy Komitetu Honorowego Michał Mulawa.

Maszt Niepodległości powstaje z inicjatywy prezesa Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” Marka Wątorskiego. Ta piękna idea narodziła się kilka lat temu, a zostanie urzeczywistniona właśnie w 100-leciu Odzyskania Niepodległości. 11 listopada tego roku, sięgający 35 m maszt (równy Baszcie Zamkowej) zostanie poświęcony.

Maszt Niepodległości zostanie wzniesiony na rondzie im. Romana Dmowskiego w Lublinie, na zbiegu Al. Tysiąclecia, Unii Lubelskiej i Podzamcza. Jak powiedział Marek Wątorski, jest to miejsce szczególne w mieście: „Konstrukcja masztu odzwierciedla wielokulturowość Lublina. Rondo im. Romana Dmowskiego w swym układzie urbanistycznym łączy ważne miejsca i arterie Lublina” wyjaśniał Marek Wątorski. „Lubelszczyzna i jej stolica zasługują na to aby 11 listopada, na rondzie im. Romana Dmowskiego załopotała  biało-czerwona flaga upamiętniająca pokolenia Polaków którzy walczyli o naszą Niepodległość”- podkreślił Wątorski.

Przewodnicząca Komitetu Honorowego Poseł na Sejm RP Elżbieta Kruk powiedziała: „maszt będzie aktem wdzięczności dla wielu pokoleń Polaków, którzy walczyli o Niepodległość, a z drugiej strony motywem przewodnim jest kwestia porozumienia. Niepodległość odzyskaliśmy, ponieważ Polacy potrafili się porozumieć ponad podziałami dla rzeczy najważniejszej. Biało –czerwona flaga w centrum Lublina ma być nadzieją do zgody w sprawach dobra naszej Ojczyzny” – zaznaczyła Elżbieta Kruk.

Maszt Niepodległości sponsoruje trzech liderów gospodarczych na Lubelszczyźnie: Grupa Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” S.A., PGE Dystrybucja S.A. i LW Bogdanka. Koszt wykonania masztu wyniesie blisko 676 tys. zł.

W budowę masztu nie będą zaangażowane żadne środki publiczne. Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” jest organizacją pożytku publicznego, a zarazem inwestorem. W jej statucie zapisana jest działalność związana z edukacją, promocją patriotyzmu, tożsamości narodowej i kultury. Jeśli ktoś chciałby wesprzeć budowę masztu zachęcamy do wpłat  na konto Fundacji.

Numer konta: 20 1240 2382 1111 0010 7376 6103 z dopiskiem: Maszt 100-lecia

W dniu konferencji prasowej, pracownicy firmy wykonawczej  POROZAP weszli na rondo im. Romana Dmowskiego, zrobili grodzenie terenu i rozpoczęli pierwsze czynności związane z organizacja placu budowy masztu. Do głębokości 15 m od poziomu gruntu  zostaną wywiercone mikropale na których stanie cała konstrukcja. Flaga narodowa będzie miała powierzchnię  50 m kw, a całość stalowego obiektu będzie ważyła ponad 22 tony. Jego budowa będzie prowadzona przy możliwie najmniejszych utrudnieniach dla ruchu. Wiele prac zostanie wykonanych w nocy. Będzie to jedyny tego rodzaju maszt w Polsce, który zostanie poświęcony w 100-lecie odzyskania Niepodległości.

Fundacja „ORLEN – DAR SERCA” wsparła budowę Masztu Niepodległości

Jest nam bardzo miło poinformować, że do grona Darczyńców budowy Masztu Niepodległości dołączyła Fundacja „ORLEN – DAR SERCA”. Dzięki jej wsparciu mieszkańcy Lubelszczyzny mogą cieszyć się trwałą pamiątką rocznicy 100-lecia Niepodległości.