Biegowa Triada Pamięci (BTP) jest międzypokoleniową masową imprezą sportową skierowaną do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ich rodziców, opiekunów i nauczycieli a także zawodników z poza wymienionej grupy biegaczy. BTP składa się z trzech biegów:
1. Bieg Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” (czerwiec)
2. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu (wrzesień) ZAPISY!
3. Nocna Mila Niepodległości (listopad)

W 2017 roku kontynuujemy BTP. Cykl trzech biegów rozpoczęliśmy 3 czerwca BiegiemSolidarności „Lubelski Lipiec 1980. Przed nami dwa kolejne biegi z historią w tle:

16 września 2017 –  2. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu. Jest to wyjątkowy bieg, podczas którego uczniowie, rodzice i nauczyciele upamiętniają ponad 100 milionów ofiar komunizmu na świecie. Cieszymy się, że ten bieg odbywa się właśnie w Lublinie.

11 listopada 2017:  2. Nocna Mila Niepodległości. Bieg polskich patriotów, uczniów wraz z rodzicami i nauczycielami w scenerii biało-czerwonego Starego Miasta i centrum Lublina. Unikalny medal na mecie. Z każdym startem gromadzicie prestiżową kolekcję medali, rzadkość w skali kraju. Medal między innymi propaguje piękno lubelskiej wielowiekowej architektury i wizerunek ważnych miejsc w historii miasta.

ROZPOCZĘLIŚMY ZAPISY DO 2. MILI PAMIĘCI OFIAR KOMUNIZMU!

Już od 1 sierpnia 2017 r. możecie się zapisywać do udziału w 2. Mili Pamięci Ofiar Komunizmu Zapisy do biegu odbywają się drogą elektroniczną pod linkiem: http://zapisy.ultimasport.pl/zapisz/315. Znajdziecie tam również regulamin  biegu. Udział jest całkowicie bezpłatny.

Śledźcie nasze ogłoszenia. Dwie mile pamięci w ubiegłym roku cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem. Przypominamy, że w obu milach obowiązuje limit zawodników 555 osób.

PYTACIE DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W BTP?

Głównym celem BTP jest popularyzacja wśród dzieci, młodzieży, rodziców, nauczycieli i wychowawców:

• historii naszego narodu,
  • krzewienia pamięci o bohaterach walczących o wolność i suwerenność Ojczyzny,
  • popularyzacji rodzinnego i prozdrowotnego stylu życia,
  • umożliwienia wspólnego, aktywnego spędzania czasu dzięki najprostszej i najbardziej dostępnej formie ruchu, jakim jest sport biegowy.
  • kreowania wspólnej płaszczyzny spotkania międzypokoleniowego.
  • umożliwienie rodzicom i nauczycielom uczestniczenia w profesjonalnej imprezie biegowej wraz ze swoimi dziećmi i podopiecznymi.

Biegowa Triada Pamięci adresowana  jest przede wszystkim młodemu pokoleniu Lublinian. Eksplozja popularności biegania w Lublinie, która nastąpiła przed kilkoma laty, przenosi się do środowiska uczniów jest to fajny moment na to aby zaprosić do niej rodziców i nauczycieli. Wierzymy że, możliwość pozytywnej rywalizacji, zaangażowanie dyrekcji szkół w wystawienie licznych reprezentacji zbudowanych na uczniach,  rodzicach i nauczycielach pozwoli na jeszcze większy rozkwit aktywności sportowej społeczności szkolnej.  Nasze lubelskie bieganie z historią w tle pokazuje że, chęć przeżycia wspaniałych chwil rywalizacji sportowej połączonej z upamiętnieniem poprzez bieg ważnych wydarzeń i bohaterów narodu polskiego upowszechnia się w świadomości Polaków.

Triada odbywa się przy zamkniętym ruchu drogowym. Trasa jest zabezpieczona przez policję, służbę porządkową organizatora oraz pogotowie ratunkowe. Nad jej przebiegiem czuwają sędziowie techniczni. Zawody prowadzone przy użyciu profesjonalnego elektronicznego pomiaru czasu ze zwrotnym numerem startowym, dzięki temu wyniki są precyzyjnie określone, sklasyfikowane, a ewentualne pomyłki i konflikty zminimalizowane.

Wierzymy, że Biegowa Triada Pamięci jest wyjątkowa w skali kraju. Pobiec wspólnie z rówieśnikami oraz przy dopingu ze strony najbliższych, to niezapomniane chwile. Wystarczy się zapisać i wystartować. Emocje gwarantowane. Zapraszamy na start.

Organizator: Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin. Współorganizatorzy: Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” i Lubelski Kurator Oświaty. Triada realizowana dzięki wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki, Miasta Lublin, Targów Lublin S.A i grupy sponsorów.