Pobiegli, aby uczcić pamięć ofiar komunizmu – podsumowanie Mili Pamięci

W 15 września, w przededniu rocznicy napaści ZSRR na Polskę w 1939 roku odbyła się 3. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu. Miejscem, które zostało wyznaczone do biegów był Park Ludowy w Lublinie. Obiekt ten powstał w latach 1950–1957.  Wybór parku nie jest przypadkowy. Bieg masowy upamiętnienia blisko 170 milionów istnień ludzkich, które stały się ofiarami bestialskiego, komunistycznego systemu na całym świecie. Pomysłodawcą i organizatorem biegu jest Fundacja „Ruch Solidarności Rodzin”. Współorganizatorzy: Kuratorium Oświaty w Lublinie, Region Środkowo-Wschodni NSZZ Solidarność, IPN oddział Lublin. Sponsor: SKOK Chmielewskiego w Lublinie.   Bieg zrealizowano dzięki wsparciu finansowemu Ministra Sportu i Turystyki.  W tym wyjątkowym roku był to drugi bieg 3. Biegowej Triady Niepodległości w Lublinie, której pierwszy etap miał miejsce 2 czerwca podczas Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980”  a wielki finał triady odbędzie się 11 listopada na placu Zamkowym. Profesjonalną obsługę zapisów i pomiaru czasu prowadziła firma Ultima.sport.pl. Zgłoszenie udziału w biegu potwierdziło 615 osób w tym 320 kobiet i 295 mężczyzn. Pogoda w dniu biegu, opady deszczu spowodowały że na linii startu pojawiło się 477 osób w tym 244 kobiety i 233 mężczyzn. Uczestnicy mieli do przebiegnięcia dystans 1 mili lądowej tj. 1609 m.

Zawodnicy udzielali na mecie szereg wywiadów. Nasi rozmówcy swój start w biegu oceniali bardzo pozytywnie. Tego dnia wszyscy byli zwycięzcami. Na dowód prezentowali piękny medal, który zawisł na ich piersi. Pani Sylwia Obszańska-Cusz ze szkoły podstawowej im. S. Klonowicza w Lublinie powiedziała: Nasza szkoła bierze po raz drugi udział w Biegu. Nasza reprezentacja liczyła 27 uczniów ze wszystkich roczników. Karol Banaszak, uczeń klasy 6 SP 24 w Lublinie chwalił organizatorów za przygotowanie trasy pod względem technicznym i biegowym. Na pytanie czy w szkole już mówiono im o tym czym był „komunizm” odpowiedział: „Jeszcze nie, ale w tym roku szkolnym będą już na ten temat mieli zajęcia”. Karol Wołek z kl. 2 D TS w Zespole szkół nr 5 w Lublinie. Na pytanie o tematykę biegu odpowiedział: „Mam świadomość że jest to bieg historyczny, upamiętnia on ludzi zgładzonych przez komunistów, ale również Polskich bohaterów w tym Żołnierzy Niezłomnych którzy zginęli po II Wojnie Światowej, tylko dla tego że nie pogodzili się z okupacją sowiecką  i  to właśnie ku ich pamięci biegnę”.

„Biegi Pamięci, jakie w Lublinie od 3 lat organizuje Fundacja „ Ruchu Solidarności Rodzin” to pomysł fundacji. W Lublinie nie było biegów z historią i ideą w tle. Lubelska Solidarność już w 1981 roku postawiła na promocję wydarzeń poprzez aktywny bieg. Tegoroczna 26. edycja biegu Solidarności otworzyła Biegową Triadę Niepodległości w Lublinie. Dzisiejszy bieg to jej drugi etap. Na starcie stanęli wspaniali młodzi ludzie, mieli u swojego boku rodziców i nauczycieli. W Lublinie robimy coś wyjątkowego, jedynego w Polsce. Wydaje się, że tylko u nas realizujemy pomysł kolekcji medalowej 100- lecia Niepodległości. Będzie ona dla wielu zawodników cenną pamiątką” – powiedział Marek Wątorski, prezes Fundacji.

Przed rozpoczęciem biegów wszyscy zebrani na uroczystej zbiórce odśpiewali hymn państwowy. Bieg był podzielony na dwie grupy. Pierwszą stanowili zawodnicy szkół podstawowych z klas 4-8. Drugą grupą rywalizujących zawodników były szkoły ponadpodstawowe. Z obiema grupami biegli ich rodzice i nauczyciele. Z każdej kategorii wyłoniona została trójka najlepszych zawodników. WYNIKI

Kategoria szkoły podstawowe:

Kl. 4 dziewczęta: 1. Zofia Winnicka (SP 33), 2.Amelia Pawelec (SP 30), 3. Joanna Bętkowska (SP 44); Chłopcy: 1. Dawid Bubnow (SP 22), 2. Michał Żyszkiewicz (SP 28), Jakub Popowicz (SP 33);

Kl. 5: Dziewczynki: Wiktoria Wójcik (SP 28), 2. Aleksandra Paluch (SP im. Św. Wincentego Palloniego), Julia Romanowicz (SP 30); Chłopcy: 1. Ignacy Japola (SP 39), 2. Jakub Komsta (SP 33), 3. Grzegorz Ścioch (SP 28);

Klasy 6. Dziewczynki: 1. Alicja Garbacka, 2.Emilia Wójcik, 3. Hanna Ligęza (wszystkie SP 28), Chłopcy: 1. Emil Zieliński, 2. Bartek Olech, 3. Igor Kawa (wszyscy SP 28),

Klasy 7. Dziewczynki: 1. Zuzanna Wolińska (SP 28), 2. Anna Paluch (SP im. Św. W Palloniego), 3. Iga Zabaryło (SP 28);

Klasa 8. Dziewczynki: 1. Natalia Siwko (G. 5), 2. Aleksandra Rossowska (SP 44), 3. Kongsa Sołoducha (SP 10); Chłopcy: 1. Mikołaj Kubibiec (SP 5), 2. Bartłomiej Misztal (SP 28),

1. Jakub Jakubczyk (SP 4);

Rodzice-nauczyciele: Kobiety: 1. Elżbieta Szewczyk (SP 15), 2. Monika Młynarczyk (SP 44), 3. Paulina Chwojko (SP im. Klonowaci); Mężczyźni: 1. Daniel Osiński (SP  28), 2. Marek Mirosław (SP 44),  3. Grzegorz Zdun (SP 4);

Kategoria szkoły ponadpodstawowe:

Dziewczęta: 1. Martyna Bogusa (X LO), 2. Maja Oleszczuk (G. 18), 3. Oliwia Zielińska (ZS 2 Lubartów); Chłopcy: 1. Dariusz Samarczenko (ZSZ 3), 2. Karol Janczarek (XV LO),

1. Denis Davos (Technikum Elektryczne);

Rodzice-nauczyciele: Kobiety: 1. Lilla Bandzarewicz (G. 18), 2. Irena Budnik (XIX LO), 3. Małgorzata Ochal (I LO); Mężczyźni: 1. Marcin Bąk (IV LO), Daniel Osiński (V LO), 3. Ireneusz Pszczoła.

Wśród wszystkich biegnących najszybszym mężczyzną został Dariusz Samarczenko, który na pokonanie trasy potrzebował 5 minut. Natomiast wśród pań najszybsza była Martyna Bugała, która wyznaczoną odległość pokonała w 5:29 minut. Każdy kto ukończył bieg otrzymywał medal, który stanowi 1/3 medalu otrzymywanego w ramach „Biegowej Triady Niepodległości 2018”.

Po zakończeniu biegów odbyła się ceremonia wręczenia nagród zwycięzcom. Wręczał je przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ Solidarność pan Marian Król. Następnie dla osób, które nie startowały w czerwcowym biegu Solidarności w celu uzupełnienia kolekcji medalu 100 – lecia,  rozlosowano 100 medali 26.Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980”.

Wolontariat sportowy: Maciej Powała-Niedźwiecki wraz z uczniami LUBELSKIE CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO i USTAWICZNEGO. IM. KRZYSZTOFA KAMILA BACZYŃSKIEGO W LUBLINIE.

Oprawa akustyczna: Paweł Skiba Szkoła Podstawowa nr 15 im. Jana Pawła II w Lublinie,

Partner: Targi Lublin S.A

Wsparcie medyczne: Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe w Lublinie