Już niedługo rozpoczynamy V sezon Kina w bramie – Królewska 3

W weekend, 21 -22 czerwca br. zapraszamy Was na pierwszy seans V sezonu wakacyjnego kina plenerowego „Kino w bramie – Królewska 3”. Jak co roku w repertuarze znajdą się polskie komedie retro. Zaprezentujemy również ciekawy cykl filmów historycznych pt. „Historia w ożywionych obrazach”. Seanse będą się rozpoczynać po zachodzie słońca ok. godz. 21. Pokazy są zaplanowane do połowy sierpnia. Wstęp jest bezpłatny.

W tym roku w sposób szczególny chcielibyśmy polecić Wam filmy z serii „Historia w ożywionych obrazach”. Jest to cykl filmów, będących próbą przedstawienia kluczowych momentów historii Polski w formie filmowych ekranizacji dzieł klasyki polskiego malarstwa historycznego. Filmy pozwalają niejako wejść do wnętrza obrazu, przyjrzeć się jego bohaterom, usłyszeć ich rozmowy, a także poznać kontekst historyczny, w jakim znajdowała się Polska tuż przed momentem, kiedy wszyscy bohaterowie zostali zamknięci w ramie malarskiego dzieła. Warstwie fabularnej towarzyszy komentarz wybitnych historyków, znawców historii Polski. Filmy powstały w ramach Programu Wieloletniego „Niepodległa” na lata 2017-2022, przy wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Zostały wyprodukowane przez Wytwórnię Filmów Dokumentalnych i Fabularnych.

Projekt „Kino w bramie – Królewska 3” powstał przy wsparciu Miasta Lublin w ramach programu Miasto Kultury. Projekt sfinansowano ze środków Fundacji PZU. Patronat nad projektem objął Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Lublinie. Projekt wspiera Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”. Polub stronę kina na Facebook i bądź z nami na bieżąco. Zobacz reklamę kina na yt.

REPERTUAR 2019:

CZERWIEC

21.06. (piątek): Dwie Joasie (komedia, 1935) 84 min.

22.06. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Jan Matejko: (1)Zaprowadzenie chrześcijaństwa R.P. 965; (2)Zabójstwo św. Stanisława; (3)Stańczyk na balu u królowej Bony, gdy wieść przychodzi o utracie Smoleńska; (4)Hołd Pruski; (5)Unia Lubelska (fabularny, 2017) 71 min.

28.06. (piątek): Jego ekscelencja subiekt (komedia, 1933) 77 min.

29.06. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Jan Matejko: (1)Stefan Batory pod Pskowem; (2)Kazanie Skargi; (3)Carowie Szujscy na sejmie warszawskim; (4)Jan Sobieski pod Wiedniem; (5)Konstytucja 3 Maja 1792 (fabularny, 2017) 60 min.

LIPIEC

05.07. (piątek): Jaśnie pan szofer (komedia, 1935) 51 min.

06.07. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Polska Niepodległa: (1)J. Matejko Rejtan – Upadek Polski; (2)W. Kossak. Przysięga Kościuszki na Rynku w Krakowie 24 marca 1794 r.; (3)H. Vernet. Bitwa pod Somosierrą; (4)W. Kossak. Olszynka Grochowska; (5)W. Kossak. Emilia Plater w potyczce pod Szawlami (fabularny, 2017) 84 min.

12.07. (piątek): Ja tu rządzę (komedia, 1939) 97 min.

13.07. (sobota): Historia w ożywionych obrazach – Polska Niepodległa: (1)M. Gierymski. Patrol powstańczy; (2)A. Grottger. Kucie kos; (3)J. Malczewski. Wigilia na Syberii; (4)S. Masłowski. Wiosna roku 1905; (5)S. Kaczor Batowski. Wejście strzelców Józefa Piłsudskiego do Kielc (fabularny, 2017) 80 min.

19.07. (piątek): Każdemu wolno kochać (komedia, 1933) 80 min.

20.07. (sobota): Dywizjon 303. Historia prawdziwa (dramat historyczny, 2018) 100 min.

26.07. (piątek): Wacuś (komedia, 1935) 60 min.

27.07. (sobota): Najlepszy (dramat biograficzny, 2017) 110 min.

SIERPIEŃ

02.08. (piątek): Antek policmajster (komedia, 1935) 90 min

03.08. (sobota): Pełnia życia (dramat biograficzny, 2018) 107 min.

09.08. (piątek): Pani minister tańczy (komedia, 1937) 82 min.

10.08. (sobota): Katyń – ostatni świadek (dramat historyczny, 2018) 97 min.